Duurzame gemeente
Dat we zuiniger met onze aarde om moeten gaan, daarvan zijn we ons inmiddels allemaal wel bewust. Ook als gemeente nemen we onze verantwoordelijkheid. Dat is niet altijd eenvoudig. Er moeten meer woningen komen, maar we willen ook een fijne leefomgeving met voldoende groen. Dat vraagt om keuzes.
Visie leefbare stad 2040
Purmerend is een leefbare stad en dat willen we graag zo houden. De komende jaren gaan we 10.000 woningen bouwen. Dit zorgt voor extra druk op de openbare ruimte. Tegelijkertijd verandert het klimaat. Het wordt warmer, droger en natter. De Visie leefbare stad 2040 gaat over de balans verdeling van en de samenhang tussen steen en groen. Hoe zorgen we voor meer woningen, beperken we de gevolgen van klimaatverandering en bieden we onze inwoners fijne, groene plekken in hun woonomgeving. Benieuwd naar de hele visie? Stuur dan een e-mail naar natuurenklimaat@purmerend.nl en u ontvangt het volledige document.
Grote bomen zorgen voor lucht en leven. Maar we verwachten dat in de komende 20 jaar een groot deel van de bomen in Purmerend vervangen moeten worden, ongeveer de helft van het aantal bomen dat bij de gemeente in beheer is. Waarom dat is en hoe we daarmee omgaan leest u in het bomenplan van de gemeente.
De komende jaren bouwen we veel woningen. Dit kan alleen als we ook investeren in de leefbaarheid van de stad. Investeren in onze parken is nodig om Purmerend leefbaar en groen te houden. Het gebruik van parken verandert. Zo wordt een park steeds meer een verblijfsgebied in plaats van een doorgangsgebied. Daarom is het parkenplan opgesteld. Hiervoor hebben we ook inwoners gevraagd wat ze van de parken vinden en aan partijen en organisaties die in het park zitten of ze er veel gebruik van maken. Het Kooimanpark, Park De Noord en Leeghwaterpark zijn als eerste parken aan de beurt. Daarna volgen de andere parken. Meer informatie leest u op de pagina Parken van Purmerend.
Gemeente Purmerend is een stad en dorpen in ontwikkeling. Zowel in Purmerend als de Beemster worden woningen bijgebouwd. Dit heeft effect op de openbare ruimte. Bij het ontwerpen van nieuwbouw en de openbare ruimte is het belangrijk dat we rekening houden met mens en dier. We willen een gezonde, aantrekkelijke omgeving die klaar is voor de toekomst. Daarom kent Purmerend het puntensysteem voor natuurinclusief bouwen. Dit puntensysteem is gekoppeld aan de maatregelen in het handboek ‘Natuurinclusief Bouwen Purmerend' dat door de gemeente is ontwikkeld. Het puntensysteem gebruiken we voor de bebouwing en inrichting van de aangrenzende (groene) ruimte. Benieuwd naar het puntensysteem natuurinclusief bouwen. Stuur dan een email naar natuurenklimaat@purmerend.nl.
Het klimaat verandert. Het wordt warmer, droger, natter en er is steeds meer kans op overstromingen en verzilting (toename van de hoeveelheid zout in de bodem). Daarom heeft de gemeente een klimaatadaptieplan gemaakt. In lijn met het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) werkt gemeente Purmerend toe naar een leefomgeving die in 20250 goed tegen het klimaat kan. Dit is belangrijk om te verzekeren dat Purmerend aantrekkelijk blijft voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Alleen aanpassingen in de openbare ruimte is niet voldoende. Er is meer nodig, zoals:
- Meer ruimte voor groen in woonwijken om warmte van de stenen zoveel mogelijk te verminderen.
- Meer ruimte voor (regen)water om schade en overlast zoveel mogelijk te voorkomen.
- Maatwerk.
- Gedeelde verantwoordelijkheid.
Benieuwd naar het hele klimaatadaptatieplan? Stuur dan een e-mail naar natuurenklimaat@purmerend.nl en u ontvangt het volledige document.