Kop van Wagenweg

Bovenaanzicht van de impressie van het project

In het project Kop van Wagenweg aan de Burgemeester D. Kooimanweg komen 477 appartementen, waarvan ongeveer 150 sociale huurwoningen en ongeveer 150 middeldure huur- en koopwoningen, ruimte voor maatschappelijke en commerciële voorzieningen en parkeren.

Ook wordt de Burgemeester D. Kooimanweg opnieuw ingericht om de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Het project Kop van Wagenweg komt aan de Burgemeester D. Kooimanweg 4 tot en met 14, tussen de Albert Heijn en Pop- en Cultuurpodium P3. Op deze plek stonden leegstaande garagepanden, loodsen, een stuk braakliggend terrein en een onbemand tankstation.

Voorbereidende werkzaamheden gestart

Hoewel de start van de bouw van het appartementencomplex door de Raad van State procedure nog niet exact bekend is, is de aannemer bezig met de voorbereidende werkzaamheden. In januari 2024 heeft netbeheerder Liander nieuwe kabels en leidingen aangebracht. Hiervoor is een gestuurde boring onder de spoordijk door gedaan.

In februari 2024 zijn opschoonwerkzaamheden afgerond en is het terrein op de voor de bouw gewenste hoogte gebracht. Tenslotte is in juli 2024 een damwand geplaatst langs de spoorsloot aan de achterzijde van het terrein.

Op de website nieuwbouw-kopvanwagenweg.nl leest u meer actuele informatie van de ontwikkelaar over het project.

En nu verder?

Om de nieuwbouw mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Een bestemmingsplan is een document dat beschrijft hoe een bepaald gebied in de gemeente gebruikt mag worden en hoe er mag worden gebouwd. Op 23 februari 2023 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan voor de Kop van Wagenweg vastgesteld. De volledige naam van het bestemmingsplan is ‘Burgemeester D. Kooimanweg 4 t/m 14 – 2022'. Er zijn 4 beroepen tegen deze plannen ingediend bij de Raad van State. Woensdag 13 november 2024 deed de Raad van State een tussenuitspraak. U kunt de uitspraak teruglezen op de website van de Raad van State. De Raad van State heeft de meeste beroepsgronden ongegrond verklaard. Deze gingen onder meer over de schaduwhinder, de bouwhoogte en de geluidshinder. Hierin is de gemeente in het gelijk gesteld. Wel moet de gemeente het bestemmingsplan verduidelijken met betrekking tot parkeren. Aan het bestemmingsplan moet een regeling worden toegevoegd waarin staat dat de bewoners van de nieuwe woningen geen parkeervergunning krijgen. Dit noemen we de nulvergunningenregeling.

De Raad van State gaf ons de opdracht om dit binnen 12 weken aan te passen, waarna zij een definitieve uitspraak doet. Het gevraagde herstelbesluit is door ons college van burgemeesters en wethouders opgesteld en wordt in de commissievergadering van 23 januari 2025 besproken. Daarna wordt het in de raadsvergadering van 30 januari 2025 ter vaststelling aangeboden.

Bouwplan Kop Wagenweg

Ontwikkelaar BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling heeft eerder samen met de gemeente de eerste schetsen uitgewerkt. Naar aanleiding van gesprekken met de buurt zijn de schetsen verder uitgewerkt tot een definitief gebouwontwerp. Dit bouwplan is stedenbouwkundig getoetst door de gemeente en is het voor pre-advies aan de Commissie Welstand voorgelegd.

Op 12 december 2023 heeft BPD voor dit bouwplan een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. Tegelijkertijd heeft zij toen ook een opschortingsverzoek ingediend om de aanvraag nog niet te toetsen. Dit was vanwege de lopende beroepsprocedure tegen het bestemmingsplan.

Opheffen opschortingsverzoek

Op 12 december 2024 heeft BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling naar aanleiding van de tussenuitspraak van de Raad van State het verzoek gedaan om de opschorting op te heffen. Dit bekent dat wij de aanvraag omgevingsvergunning behandeling nemen en de aangeleverde stukken gaan toetsen. Tegelijkertijd met het opheffen van de opschorting heeft BPD in de aanvraag het aantal woningen gewijzigd van 472 naar 477 woningen. Deze wijziging wordt gerealiseerd doordat er in het bestaande ontwerp 10 driekamerwoningen worden omgezet naar 15 tweekamerwoningen. Het aantal van 477 woningen in de aanvraag omgevingsvergunning past binnen het maximale aantal van 489 woningen dat op basis van het bestemmingsplan is toegestaan.

Op het moment dat de omgevingsvergunning is verleend, wordt hierover een bericht geplaatst op www.officielebekendmakingen.nl en in het Nieuwsblad Purmerend.

Gebouw

Het bouwplan omvat een gebouwencomplex met daarin 477 appartementen, bestaande uit verschillende met elkaar verbonden gebouwen. De gebouwen hebben een variatie in gevels en hoogte. Ten opzichte van de eerdere schetsen is een bouwblok aan de spoorzijde verplaatst en nu toegevoegd aan een bouwdeel dat aan de Burgemeester D. Kooimanweg grenst. Daardoor wordt een deel van de binnentuin beter zichtbaar vanaf de spoorzijde en is daar minder bebouwing en meer groen zichtbaar.

Van de appartementen wordt 30% sociale huur, 30% middeldure huur- en koopwoningen en 40% vrije sectorwoningen.

Herinrichting Burgemeester D. Kooimanweg

Door de ontwikkeling van dit plan is het mogelijk om de Burgemeester D. Kooimanweg opnieuw in te richten. In het nieuwe ontwerp krijgen de fietser en voetganger veel meer ruimte. Aan de kant van de nieuwbouw komt bijvoorbeeld een vrij liggend fietspad in 2 richtingen en een breder voetpad. Er komen oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers en in de openbare ruimte komt meer groen. De doorstroming op de Burgemeester D. Kooimanweg wordt verbeterd door een nieuwe inrichting van het kruispunt.

Wat vooraf ging

November

De eerste schetsen zijn naar aanleiding van gesprekken met de buurt verder uitgewerkt tot een nieuw schetsontwerp. Het gebouw loopt nu gelaagd af naar het Wagenweggebied (dus lager aan de kant van de Burg. D. Kooimanweg) en er is zoveel als mogelijk rekening gehouden met schaduwwerking. Op de daken van de parkeergarages worden binnentuinen aangelegd. Deze daktuinen geven ruimte om extra groen en buitenruimte toe te voegen. Dit sluit aan op de ambitie voor klimaat-adaptief bouwen en komt ook ten goede aan het wooncomfort van alle bewoners van het complex.

Mei

Het schetsontwerp is 17 mei 2022 voorgelegd aan de omwonenden uit het Wagenweggebied maar ook uit Wheermolen-West. In een digitale sessie werden ze meegenomen in de plannen die er liggen en kregen ze een toelichting op de verdere werkwijze die doorlopen gaat worden. Aan de omwonenden werd gevraagd wat voor hen nog aandachtspunten zijn die in het bestemmingsplan en verdere uitwerking van het bouwplan naar een definitief ontwerp meegenomen kunnen worden. Op de website Kop van Wagenweg kunt u de video-update terugkijken en vindt u een verslag van de vragen die via de chat zijn gesteld.

De anterieure overeenkomst is op 19 mei in de commissie SOB besproken. In een anterieure overeenkomst wordt vastgelegd wat de rechten en plichten van de gemeente en ontwikkelaar BPD Bouwfonds zijn en wie wat betaalt. Omwonenden hadden daar de mogelijkheid om in te spreken. De stukken en verslag van de vergadering zijn te vinden op de website van de gemeenteraad.

Aan de raad is op 27 mei 2022 gevraagd om kenbaar te maken of ze wensen en bedenkingen hebben over het voorgenomen besluit om een anterieure overeenkomst aan te gaan met de ontwikkelaar. Dit was niet het geval. De stukken en het verslag van deze bespreking vindt u ook op de website van de raad.

Juli

De anterieure overeenkomst is 7 juli 2022 ondertekend door de gemeente en BPD Bouwfonds. Daarna is gestart met de bestemmingsplanprocedure en worden de schetsen uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

Het ontwerpbestemmingsplan is ter inzage gelegd zodat omwonenden en andere belanghebbenden opnieuw op de plannen konden reageren door een zienswijze in te dienen. Het ontwerp plan lag van 25 juli tot en met 26 september 2022 ter inzage. Het ontwerpbestemmingsplan met de naam ‘Burgemeester D. Kooimanweg 4 t/m 14 2022’ is te vinden via de website ruimtelijkeplannen.nl.

Augustus

Het projectteam heeft op 29, 31 augustus of 8 september 2022 vragen beantwoord in een persoonlijk gesprek met omwonenden. Ze konden zich hiervoor aanmelden als ze na het bekijken van het ontwerpbestemmingsplan nog vragen hadden.

Januari

We stuurden een nieuwsbrief over het bestemmingsplan voor project Kop van Wagenweg.

Februari

Op 23 februari 2023 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan voor de Kop van Wagenweg vastgesteld.

Maart

We stuurden een nieuwsbrief over het bestemmingsplan dat ter inzage gaat.

April

Het bestemmingsplan ligt tot en met 17 april ter inzage.

December

Aanvraag omgevingsvergunning ingediend

In januari is netbeheerder Liander begonnen met het aanbrengen van een nieuw kabels en leidingen.

In februari worden de opschoonwerkzaamheden afgerond en wordt het terrein op de voor de bouw gewenste hoogte gebracht.

In juli: plaatsen damwand langs de spoorsloot aan de achterzijde van het terrein.

Contact

Meer informatie

Ga naar de website van de ontwikkelaar.