Woning huren

Bent u op zoek naar een huurwoning in de gemeente Purmerend? Dan kunt u zich inschrijven bij een woningcorporatie.

Deze corporaties verdelen op basis van een aanbodsysteem de huurwoningen. Wilt u een (andere) huurwoning, reageer dan op woningen die aangeboden worden op de website van een van onderstaande corporaties.

Let op: Sinds 16 januari 2023 zijn er nieuwe regels waarop sociale huurwoningen worden verdeeld. Lees hier meer over de nieuwe regels. Voor uw vragen zijn er inloopspreekuren bij de Sociale Wijkteams en bibliotheken in Purmerend. Bekijk de locaties en tijden van de spreekuren.

Inkomenseisen

Voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie gelden regels. Woningbouwcorporaties mogen eisen stellen aan:

  • uw inkomen
  • de grootte van uw gezin, uw gezin is bijvoorbeeld te groot voor het huis of juist te klein.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle informatie over de inkomenseisen.

Deze inkomenseisen gelden niet als u in een rolstoel zit of bij anti-kraak.

Wachttijden

Op dit moment geldt ook in de gemeente Purmerend een lange wachttijd.

Als uw huur te hoog is in vergelijking tot uw inkomen heeft u mogelijk recht op huurtoeslag. Lees voor meer informatie en hoe u deze toeslag kunt aanvragen op de website van de Belastingdienst.

De opplus-regeling is een financiële regeling om woongebouwen voor ouderen en mensen met een beperking onder andere toegankelijker en veiliger te maken. Door automatische deuren en sloten te plaatsen op de algemene toegangsdeuren, zodat bewoners met rolstoel en rollator makkelijker naar binnen kunnen.

Voor meer informatie en het aanvraagformulier neemt u contact op met het subsidiecoördinatiepunt via (0299) 452 655.

Heeft u om wat voor reden dan ook met spoed tijdelijk een ander huurhuis nodig? Dan kunt u zich inschrijven voor een tijdelijke woning. Hieraan zijn regels verbonden.

Als u door nood gedwongen en buiten uw eigen schuld dringend op zoek bent naar een sociale huurwoning kan de gemeente u voorrang verlenen boven andere woningzoekenden. U kunt hiervoor een urgentieverklaring aanvragen.

Als u vanwege bijzondere omstandigheden moet verhuizen en de kosten niet zelf kan betalen, kunt u in aanmerking komen voor bijzondere bijstand via de gemeente. Dit hangt af van uw persoonlijke en financiële situatie en de reden van uw verhuizing. Neem voor vragen en meer informatie contact op met team Werk en Inkomen.

Bent u 65 jaar of ouder, woont u in een huurwoning en denkt u wel eens aan verhuizen? Dan kunt u gebruikmaken van het 65+ Verhuisvoordeel. Hiermee krijgt u voorrang op geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoningen in de regio Zaanstreek-Waterland en neemt u uw huidige huurprijs mee. ook komt u in aanmerking voor een verhuisvergoeding. Alle 65-plussers die nu een woning huren van de deelnemende corporaties komen voor de regeling in aanmerking.