18 jaar en nu?

Als je 18 wordt verandert er veel in je leven. Je bent volwassen. En vanaf nu ook eigen baas over je (geld)zaken. Daar komt wel wat geregel bij kijken, dus begin op tijd met voorbereiden. Hieronder staan de belangrijkste zaken op een rij. Kom je er niet uit, vraag dan iemand om je te helpen.

Afbeelding

Een DigiD is een persoonlijke code. Hiermee plaats je een digitale handtekening. Bijvoorbeeld om een studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen. Vraag je gratis DigiD zo snel mogelijk aan bij de Rijksoverheid op www.digid.nl.

Voor je salaris, studiefinanciering of toeslagen heb je een bankrekening nodig. Veel banken bieden speciale jongeren- of studentenrekeningen aan. Open er meteen een spaarrekening bij, het is gratis en verplicht je tot niks.

Om kans te maken op een sociale huurwoning schrijf je je in bij WoningNet en Woonmatch Waterland. Je kunt je vanaf je 18e verjaardag inschrijven en komt dan op een wachtlijst terecht. Hoe eerder je daarop staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Via Woningnet worden ook jongerenwoningen aangeboden voor jongeren tot 28 jaar. Ga dus zo snel mogelijk naar www.woningnet.nl.

Studeer je voltijd, ben je 16 jaar of ouder en wil je voor een studentenwoning in aanmerking komen? Schrijf je dan ook in op www.studentenwoningweb.nl of www.room.nl. Kijk voor algemene informatie over huurwoningen op de pagina Woning huren.

Woon je zelfstandig en in een sociale huurwoning? Dan kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de site van de belastingdienst.

Belangrijk: Sta je ingeschreven bij iemand, dan kunnen de financiƫle toeslagen van die persoon minder worden. Bijvoorbeeld huurtoeslag. Kijk op de site van de Belastingdienst bij huurtoeslag.

Let ook op de kostendelersnorm: Als je 27 jaar wordt en je woont samen met iemand met een bijstandsuitkering, dan wordt de bijstandsuitkering van die persoon lager omdat jullie de woonkosten kunnen delen.

Deze twee verzekeringen zijn heel belangrijk:

1. Zorgverzekering, die is verplicht vanaf je 18e. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je elke maand de premie betalen. Je kunt een zorgverzekering kiezen op: www.zorgwijzer.nl.

2. Aansprakelijkheidsverzekering, deze is niet verplicht, maar wel aan te raden. Want vanaf je 18de ben je zelf aansprakelijk voor de schade die je veroorzaakt. Je leest er alles over op www.consumentenbond.nl.

Let op: als je je zorgverzekering niet betaalt dan krijg je een boete. Als je 6 maanden achterstand hebt dan meldt je zorgverzekeraar je aan als wanbetaler bij het CAK. Je betaalt dan aan het CAK een premie die veel hoger dan de gewone zorgpremie.

Een zorgverzekering kost veel geld. Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van je zorgverzekering betalen. Kijk op www.toeslagen.nl.

Studiefinanciering
Volg je een voltijdopleiding op MBO, HBO of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Tegemoetkoming scholieren
Ben je 18 en zit je op het VMBO, havo of vwo, dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Heb je hulp nodig bij het vinden van een baan of opleiding? Neem dan contact op met het Jongerenloket.

Volg je een voltijdopleiding op MBO, HBO of universiteit? Als student kun je met korting reizen met het openbaar vervoer. Je vindt hier alles over op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Je bent als 18-jarige zelf verantwoordelijk voor je uitgaven. Dus ook voor eventuele schulden. En die zijn snel gemaakt. Zo kan een onbetaalde telefoonrekening van 25 euro zo oplopen naar 250 euro.

Schulden

Heb je geldproblemen of maak je je zorgen over geld? Loket Schulddienstverlening kan je mogelijk helpen. De hulp is altijd gratis. Je kunt langskomen op het inloopspreekuur of bellen naar 0299 452 452.

Meerdoen-regelingen

In Purmerend zijn er ook MeerDoen-regelingen waarmee je bijvoorbeeld korting krijgt op een aanvullende ziektekostenverzekering.

Heb je vragen en weet je niet waar je terecht kunt? Neem contact op met het Jongerenloket voor informatie en advies voor al jouw vragen. Bel gerust!

Jongerenloket

Het Jongerenloket helpt jongeren tot 27 jaar bij het vinden van werk of een opleiding. Heb je hulp nodig om aan werk te komen? Of heb je vragen over je opleidingsmogelijkheden? Neem dan contact op met het Jongerenloket voor informatie en advies.

Jeugdwerk

Heb je vragen, of loop je ergens tegen aan waar je hulp bij nodig hebt. Bijvoorbeeld als het gaat om school, je thuissituatie, je financiƫn of vrije tijd? Wil je iets doen voor een ander, of een idee hebt voor een leuke activiteit. Jeugd- en jongerenwerkers van Clup Welzijn kennen veel mensen en organisaties in Purmerend.

Als je 18 jaar kom je in het donorregister. Je kan dan zelf aangeven of je donor wilt zijn. Als je geen keuze maakt dan ben je automatisch donor. Je kan je keuze altijd aanpassen.

www.donorregister.nl

Vanaf je 18e mag je stemmen als er verkiezingen zijn, zoals bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezing of de gemeenteraadsverkiezing. Het is jouw kans om mee te beslissen over de toekomst. Maak er gebruik van!

Kijk voor de eerstvolgende verkiezingen op de pagina over verkiezingen.

Kijk ook op de checklist van de Rijksoverheid voor algemene informatie.