Jeugdhulp

Maakt u zich zorgen over uw kind? Of heeft u zorgen over iemand anders, die jonger is dan 23 jaar? Heeft u een vraag over bijvoorbeeld opvoeden? Of heb jij als jongere vragen? Er is vaak hulp dichtbij beschikbaar.

Elke wijk in Purmerend en Beemster heeft een eigen jeugdoverleg. Voor advies en hulp dichtbij huis kunnen ouders en vakmensen hier terecht. Het jeugdoverleg bestaat uit verschillende samenwerkende organisaties die deze jeugdhulp bieden. Het jeugdoverleg kan u bijvoorbeeld helpen om uw behoeften duidelijk te krijgen en kan u advies geven over welke jeugdhulp er beschikbaar is.

Via de huisarts, school, het consultatiebureau en ook via het Loket Jeugd kunt u terecht bij het jeugdoverleg.

Als de hulpvraag (uw behoeften) ingewikkelder is en er tijdelijk of extra speciale hulp nodig is, wordt de hulpvraag opgepakt door het Loket Jeugd. Het Loket Jeugd is er voor iedereen die te maken heeft met jongeren onder de 23 jaar. Alle ouders, leerkrachten en werknemers van een zorginstelling kunnen hier terecht voor vragen.

De medewerkers van Loket Jeugd denken met u mee over de mogelijkheden voor zorg en hulp; dichtbij als het kan en met professionele hulp als dat nodig is. Zij werken niet alleen op het stadhuis, maar zijn ook te vinden in de verschillende wijken van Purmerend en Beemster. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de huisarts en op scholen. De medewerkers van Loket Jeugd bepalen samen met u óf en zo ja welke vorm van professionele specialistische jeugdhulp nodig is. U krijgt 1 contactpersoon.

Opstellen plan

Er wordt samen met u en anderen uit de omgeving van het kind (denk aan de school en de huisarts) een plan gemaakt waarin wordt bepaald welke ondersteuning er nodig is en aan welke doelen er gewerkt zal worden. Wanneer specialistische jeugdhulp nodig is, kunt u gebruikmaken van de (voor u gratis) zorg die door de gemeente is ingekocht. Een overzicht vindt u op Beschikbaarheidswijzer.

Uw contactpersoon bij Loket Jeugd zoekt samen met u naar een geschikte zorgaanbieder. Deze medewerker blijft uw contactpersoon bij het proces vanaf start tot eind. De medewerker van Loket Jeugd werkt hiervoor samen met verschillende organisaties en instellingen zoals het onderwijs, (jeugd)zorginstellingen, huisartsen, specialisten en jeugdartsen, maar ook met vrijwilligersorganisaties.

Gezinnen waar meerdere problemen spelen en waar sprake is van onveiligheid of geweld kunnen in aanmerking komen voor preventieve jeugdbescherming. Dit wordt aangeboden door een speciaal team binnen het Loket Jeugd. Deze medewerkers bieden intensieve ondersteuning in een gezin. Zij zijn tijdelijk (maximaal 1 jaar) betrokken bij het gezin.

Het doel is om samen met de ouders, het kind en hulporganisaties een gezinsplan op te stellen, om het geweld en/of de onveiligheid te stoppen op een manier dat het gezin de controle kan terugvinden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team preventieve jeugdbescherming via jeugdpreventie@purmerend.nl Zij nemen dan zo snel mogelijk per email of telefonisch contact met u op.

Jongeren, kinderen en ouders die met jeugdhulp te maken krijgen, kunnen veel vragen hebben. Of klachten. De vertrouwenspersonen van het de Stichting Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) kunnen die vragen beantwoorden.

  • Een vertrouwenspersoon van het AKJ helpt bij het bespreekbaar maken van een probleem of klacht en bij het voorbereiden of indienen van een klacht.
  • Het AKJ is een onafhankelijke organisatie, dus ook onafhankelijk van de gemeente en van de jeugdhulpaanbieders.
  • Hulp van het AKJ is altijd gratis.

Meer informatie vindt u op de website van het AKJ.

Vindt u het moeilijk om hulp aan te vragen? Of wilt u graag dat er iemand aanwezig is bij de gesprekken met het Loket Jeugd of hulpverlening? Dan kunt u gratis ondersteuning krijgen. MEE Amstel en Zaan biedt deze ondersteuning. Dit is een onafhankelijke organisatie.

Een cliënt ondersteuner kan u helpen met allerlei zaken bij de gemeente en zorg. Bijvoorbeeld:

  • Als u het moeilijk vindt om formulieren in te vullen.
  • Bij het maken van bezwaar.
  • Bij het maken van keuzes.
  • Bij het opstellen van een familiegroepsplan of een plan voor een persoonsgebonden budget.

Een cliëntondersteuner geeft informatie en advies over zorg, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen.

U bereikt MEE Amstel en Zaan via het algemene telefoonnummer (0299) 748 125. De cliëntondersteuners werken vanuit een wijkteam bij u in de buurt. Kijk ook op de website van Mee Amstel en Zaan.

Voor jongeren en hun ouders is het mogelijk om mee te denken en helpen bij het lokale beleid en de uitvoering van de Jeugdwet. ‘Meepraten over hulp en ondersteuning’ is een nieuwe vorm. De gemeente wil graag (beter) weten wat nu goed gaat, maar vooral ook wat beter kan.

Op verschillende manieren wordt de inbreng van jongeren en/of ouders opgehaald. Jaarlijks voert de gemeente het cliëntervaringsonderzoek uit met als doel de kwaliteit en van de jeugdhulp te verbeteren. Ook is er in de gemeente een Adviesraad Sociaal Domein.

Er zijn kinderen in de regio Zaanstreek-Waterland waarvoor een veilig en stabiel thuis niet vanzelfsprekend is. Deze kinderen kunnen soms niet meer (volledig) thuis wonen en gaan bijvoorbeeld in een pleeggezin wonen. Pleegzorgorganisaties Levvel, Timon en William Schrikker Gezinsvormen (WSGV) begeleiden de pleeggezinnen in onze regio die hun huis open stellen voor deze kinderen. Er is een groot tekort aan pleegouders. Wilt u iets betekenen voor deze kinderen en hun ouders?

In de gemeenten van Zaanstreek-Waterland zijn er dringend pleeggezinnen nodig om te kunnen zorgen voor de kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. U kunt al helpen door kinderen een tweede thuis te geven in de weekenden of in de vakanties.

Onveilig thuis
Er zijn verschillende redenen waarom een kind (tijdelijk) niet thuis kan wonen. Sommigen kunnen niet meer thuis wonen omdat het daar onveilig is door mishandeling of verwaarlozing, bijvoorbeeld als gevolg van een verslaving of psychische problemen van een ouder. Het kan ook zijn dat ouders niet voor hun kind kunnen zorgen door ziekte of overlijden.

In principe kan iedereen pleegouder worden. Er zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden. Het belangrijkste is dat u een kind een stabiel, veilig en liefdevol thuis kan bieden. Als pleegouder krijgt u training, begeleiding en een vergoeding.

Begeleiding pleeggezinnen
Levvel, Timon en WSGV begeleiden al jaren pleeggezinnen in de gemeenten Zaanstad, Purmerend, Wormerland, Oostzaan, Waterland, Landsmeer en Edam-Volendam.

  • Levvel helpt kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties op weg. Zij bieden daarvoor alle hulp onder één dak: van pleegzorg, opvoedondersteuning tot specialistische jeugdhulp, crisishulp en gezinshuizen.
  • Timon biedt kinderen, jongeren en hun gezinnen specialistische hulp en werkt met hen aan hoop, herstel en perspectief. Vanaf het eerste uur, meer dan 40 jaar geleden, is de inzet van vrijwilligers verweven in de zorgvisie van Timon. Het pleegzorgteam in de regio start de pleegzorgbegeleiding snel op zodra er een passende match is. Bij Timon geloven ze dat ieder mens uniek, gewild en waardevol is. Het is voor Timon belangrijk dat mensen zich welkom en thuis voelen.
  • WSGV werkt landelijk en biedt jeugdhulp voor kinderen met een beperking en kinderen van ouders met een beperking. Vaak gaat het hierbij om een licht verstandelijke beperking. Zij bieden ambulante opvoedondersteuning, pleegzorg en gezinshuiszorg.

    Meer weten?
    Denkt u er over na om pleegouder te worden? En wilt u ontdekken of er een vorm is die bij uw situatie past? Kom dan naar een informatieavond bij u in de buurt of bezoek er een online. Of kijk voor meer informatie op de website van WSGV, Levvel of Timon. Op Pleegzorg Nederland, waarin alle pleegzorgorganisaties in Nederland verbonden zijn, kunt u meer lezen over pleegzorg én een test doen om te kijken of pleegzorg iets voor u is.

Bent u niet tevreden over het werk van de gemeente, een bestuurder of medewerker van de gemeente? Dan kunt u een klacht indienen bij het college van burgemeester en wethouders.

Als u zich aanmeldt bij het Loket Jeugd voor hulp of ondersteuning, dan heeft de medewerker van het Loket Jeugd gegevens van u nodig. De medewerker gebruikt deze gegevens om u goed te kunnen helpen. U heeft het recht om deze gegevens in te zien, aan te vullen, te wijzigen, af te schermen of te vernietigen.

Recht op inzage

U mag weten welke informatie het Loket Jeugd over u verzamelt. U heeft het recht om uw eigen dossier in te zien of hier een afschrift van te krijgen. In uw dossier staat waar de informatie vandaan komt en met wie deze is gedeeld. Als de gegevens niet kloppen of onvolledig zijn, kunt u verzoeken deze aan te passen of aan te vullen. U heeft ook recht op afscherming of verwijdering van bepaalde gegevens.

U kunt het Loket Jeugd op de volgende manier bereiken:

  • Door te bellen met telefoonnummer 0299 452 550. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur.
  • Door een e-mail te sturen naar loketjeugd@purmerend.nl.