Tijdlijn Programma Binnenstad Purmerend

Op deze pagina op een rij wat we al hebben gedaan en wat er nog op de planning staan voor Programma Binnenstad.

December

In december staan er maar liefst 3 Koopweekenden gepland. 2 edities van 1 tot en met 3 december en 22 tot en met 24 december. Tijdens een speciale editie van 15 tot en met 17 december viert Purmerend de winter.

Op zaterdag 16 december wordt de binnenstad van Purmerend omgetoverd tot een gezellige, winterse kerstmarkt.

November

De historische waterpomp, die van ongeveer 1630 tot 1940 op de Kaasmarkt stond, keert terug in het straatbeeld van de binnenstad. De Vereniging Historisch Purmerend (VHP) heeft het initiatief hiervoor genomen nadat de gemeente de oproep had gedaan om historische elementen in de binnenstad terug te brengen. Naar verwachting plaatsen wij begin 2024 een replica van de waterpomp naast de Nicolaaskerk op het plein. De herplaatsing van de waterpomp is niet alleen om de binnenstad visueel aantrekkelijker te maken, maar ook om een extra openbaar waterpunt te creëren en het drinken van (kraan)water te stimuleren.

Thierry van der Weide gaat in het programma Ondernemend Purmerend in gesprek met Corneel Jonkers, matchmaker bij de Gemeente Purmerend. Hij gaat vastgoed koppelen aan interessante ondernemingen om de binnenstad van Purmerend aantrekkelijker te maken. Bekijk de uitzending via RTV Purmerend.

Oktober

Op 5 oktober krijgt Purmerend de uitslag van de scan duurzaam toerisme van Stichting De Nieuwe Winkelstraat (DNWS). Door middel van deze scan wordt in een oogopslag inzichtelijk waar de kansen en uitdagingen voor de binnenstad en geheel Purmerend liggen.

Op 18 oktober presenteert de gemeente samen met Brams Natuur de eerste schetsen van het vergroenen en gezelliger maken van de openbare ruimte in de binnenstad. De schetsen laten zien hoe de straten door meer groen, aankleding, zitplekken en speelplekken aantrekkelijker kunnen worden. Iedereen die benieuwd is naar de schetsen, kan komen kijken. Aan de hand van de feedback gaat Brams Natuur de schetsen weer verder uitwerken. Lees het persbericht.

Tijdens het Koopweekend van 27 tot en met 29 oktober is er veel te beleven in de binnenstad van Purmerend.

September

Er is een nieuwe, tijdelijke invulling gevonden voor het voormalig ABN-AMRO gebouw aan de Kalversteeg in de binnenstad. In 2022 kocht de gemeente het pand. De aankoop zorgt ervoor dat de gemeente meer regie kan voeren op toekomstige maatschappelijke voorzieningen die passen in het programma Binnenstad. Er is gezocht naar een concept dat goed past bij de visie van de binnenstad. In het gebouw komt ‘The Mudita’. Een jong en creatief bureau dat zich richt op talentontwikkeling van jongeren, met focus op de sectoren mode, muziek en contentcreatie. Op dit moment wordt er gewerkt aan een permanente invulling. Naar verwachting duurt dit nog 1 a 2 jaar. Tot die tijd wil de gemeente ook ruimte bieden voor plannen die aansluiten op het programma Binnenstad. De aanschaf van het pand is bedoeld om maatschappelijke ontwikkelingen een plek te geven en het bevorderen van ontmoeten. Met name voor de doelgroep jongeren. Door de tijdelijke komst van The Mudita wordt daar gehoor aan gegeven. In het gebouw komen allerlei creatieve studio’s. Daarnaast komt er op de begane grond een concept store. Lees het nieuwsbericht over de tijdelijke invulling voor meer informatie.

Het Eat&Meet plein op de eerste etage van het Eggert Winkelcentrum is vernieuwd. Wethouder Pascal Verkroost en directeur Operations Kim de Munnik van eigenaar Wereldhave knipten het lint door tijdens de feestelijke opening op vrijdag 8 september. De opening werd het hele weekend gevierd met een mooi entertainmentprogramma bestaande uit een saxofonist en DJ, live piano muziek, food & drink standjes van de horecapartners rondom het plein en vermaak voor de kinderen. Het plein combineert horeca, een vishandel, een groen terras en een speciale speelplek voor kinderen. Door de speelplek is het plein zeer geschikt voor gezinnen. Het akoestisch ontwerp hiervan is aangepast op basis van klantfeedback en zorgt voor een aangename ambiance. Onlangs is de entree van het winkelcentrum vernieuwd en het winkelaanbod verbeterd. Momenteel wordt de parkeergarage gerenoveerd. De ontwikkelingen sluiten goed aan op het programma Binnenstad.

Wethouder Pascal Verkroost: “De gemeente is blij met de inspanningen van Wereldhave om het Eggert Center steeds aantrekkelijker te maken. De ontwikkelingen van het programma sluiten goed aan op het programma Binnenstad. Ook daarin is het belangrijk om in het centrum te ontmoeten, beleven, bewegen en verrast te worden door nieuwe concepten. Wij zien in Wereldhave dan ook een belangrijke partner om hierin samen op te trekken.”

Op zaterdag 23 september is er een nieuwe editie van de Laag Hollandse Makersmarkt op de Kaasmarkt in Purmerend. Thema van deze Makersmarkt is herfst!

Purmerend viert de herfst tijdens een speciale editie van het Koopweekend van 22 tot en met 24 september.

Augustus

Tijdens het Koopweekend van 25 tot en met 27 augustus is er veel te beleven in de binnenstad van Purmerend.

Op zaterdag 26 augustus staat de binnenstad van Purmerend in het teken van kunst. Op de Kaasmarkt vindt een kunstmarkt plaats genaamd Place du Tertre. Schilders, glaskunstenaars, beeldhouwers en andere professionele kunstenaars uit de regio laten aan het publiek zien hoe zij kunst maken. Tijdens een workshop ‘en plein air schilderen’ leggen schilders uit de regio, onder leiding van kunstenaar Ronald Roelfsema, de sfeer op de Kaasmarkt vast. Even verderop op de Koemarkt vindt u op de jaarlijkse kunstmarkt tientallen kramen vol creatieve kunst.

Juli

Op zaterdag 1 juli is er een nieuwe editie van de Laag Hollandse Makersmarkt op de Kaasmarkt in Purmerend. Het thema van deze Makersmarkt is zomer!

Om de binnenstad van Purmerend gezelliger te maken gaat Bram Engberts van Bram’s Natuur aan de slag met het groen en de openbare ruimte. Een groene leefomgeving die uitnodigt om je in te bewegen straalt positief af op bewoners en recreatieve bezoekers. De eerste twee van de in totaal elf sfeergebieden uit het Uitvoeringsprogramma zijn aan de beurt voor een nieuwe, groene aankleding. Dat zijn de Breedstraat, Dubbele Buurt en het gebied bij de Kaasmarkt, het Padjedijk en de Peperstraat. Aan het eind van het jaar zullen de eerste veranderingen te zien zijn. Meer weten over de plannen van Bram? Lees het nieuwsartikel.

Op de Koemarkt en voor de Markthal staan van 17 juli tot en met 24 augustus twee reizende beelden. Het zijn ‘Ahimsa, de rustende koe’ en ‘Ode aan het Varken’. Deze twee kunstwerken zijn een ode aan de wildernis. Op dinsdag 18 juli hebben de BIZ Koemarkt, BIZ Binnenstad, Eggert Centrum, Bureau Toerisme Laag Holland en wethouder Pascal Verkroost de beelden ontvangen. De kunstwerken sluiten goed aan op het programma Binnenstad. Eén van de belangrijke onderwerpen uit dat programma is om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken en te zorgen dat er meer te beleven is. Ook voor kinderen is de komst van de beelden leuk. Zij kunnen op het bankje bij het varken zitten en een kijkje in de koe nemen omdat het beeld onderaan open is. Bovendien organiseert Bureau Toerisme Laag Holland samen met ondernemers in de binnenstad een kinderspeurtocht. De speurtocht brengt de deelnemers langs verschillende plekken in de binnenstad die met een dier te maken hebben of waar een dier is verstopt. De eerste 500 deelnemers krijgen een gratis ijsje (op=op).

Een goede samenwerking tussen ondernemers, vastgoed en de gemeente is een belangrijk onderwerp in het Uitvoeringsprogramma van Programma Binnenstad. Alleen samen zorgen wij voor een divers aanbod aan winkels, horeca en vrijetijdsbesteding. Een binnenstad waar je graag heen gaat, waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je verrast wordt. De eerste resultaten zijn zichtbaar: bestaande ondernemers breiden uit, partijen die eerder Purmerend verlieten komen terug en nieuwe zaken openen in onze binnenstad. Wethouder Economie Mario Hegger ging langs bij de ondernemers.

Purmerend viert de zomer tijdens een speciale editie van het Koopweekend van 30 juni tot en met 2 juli. Ook van 28 tot en met 30 juli is het weer Koopweekend.

Juni

In het weekend van 2, 3 en 4 juni vindt het Koopweekend plaats in de binnenstad van Purmerend. Op vrijdagavond kun je winkelen tijdens een zomerse Koopavond. Zaterdag staat in het teken van de Rode Loper Zomershow waarbij velen winkels hun (mode) collectie presenteren over de rode loper op de Kaasmarkt. Op zondag 4 juni is het tijd voor het jaarlijkse terugkerende De Heilige Koemarkt Openlucht Autoshow. Zowel op de Koemarkt als in het Eggert Centrum en op de Kaasmarkt is er veel te beleven voor jong en oud. Zo kun je op de Koemarkt Car Painting bewonderen, staat er een parcours klaar voor kinderen om te karten en rijdt er een treintje door het centrum.

Tijdens fase 3 van het verhaal van de binnenstad zijn diverse werkgroepen op verschillende momenten in maart en april aan de slag gegaan met het maken van een Place Brand voor de binnenstad. Op 6 juni is er een vervolgbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt de Place Brand gepresenteerd. Hoe draagt dit bij aan de doelstellingen van het programma Binnenstad? Hoe gaan we ervoor zorgen dat het verhaal van de binnenstad ook zichtbaar en herkenbaar gaat worden? Hoe ga je het verhaal van de binnenstad claimen? Het resultaat van deze bijeenkomsten delen we met alle belanghebbenden.

Op donderdag 22 juni is de opening van Reuring Festival 2023 in de binnenstad van Purmerend. Het jaarlijkse gratis festival begint met de bijzondere voorstelling ‘Giant Puppets’ van Carros de Foc. Reusachtige poppen verschijnen door de binnenstad en worden vergezeld door muziek en theater van lokaal Purmerends talent. Dat de Giant Puppets in Purmerend te zien zijn is erg speciaal. Ze stonden eerder op grote festivals over de hele wereld zoals het gerenommeerde Burning Man in de Verenigde Staten. Meer informatie over de opening en de rest van het programma vindt u op de website van Reuring.

De binnenstad van Purmerend heeft veel te bieden, maar het kan altijd beter. Als we kijken naar het groeiende aantal inwoners van onze stad en de regio daar omheen zou je een breder aanbod aan winkels, ontmoetingsplekken, sport, cultuur en horeca verwachten. Om het aanbod te vergroten maakt het bureau New Story in opdracht van de gemeente een bidbook. Eigenlijk is het bidbook een visitekaartje voor nieuwe en geïnteresseerde partijen om kennis te maken met onze binnenstad en de kansen die er liggen. Het geeft antwoord op vragen over wat er nu mogelijk is en wat we over een aantal jaren willen bereiken. Met behulp van dat bidbook gaan we werken aan een complete binnenstad. Meer informatie leest u in het nieuwsbericht over het bidbook.

Mei

Naar aanleiding van de eerste informatieve bijeenkomst met commercieel vastgoedeigenaren uit de binnenstad op 14 maart, is er op 30 mei een vervolgbijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst vertellen de initiatiefnemers voor BIZ Purmerend Vastgoed op welke activiteiten de BIZ de komende 4 jaar gaat inzetten, wat de voorgestelde gebiedsafbakening is en welke begroting zij voor ogen hebben. Aan vastgoedeigenaren wordt gevraagd wat hun prioriteiten en ambities zijn en wat zij belangrijk vinden voor het vierjarenactiviteitenplan.

April

Op zaterdag 29 april vond de tweede editie van de Laag Hollandse Makersmarkt plaats op de Kaasmarkt in Purmerend. Lokale deelnemers verkopen hier hun zelfgemaakte en ambachtelijke producten. De markten maken deel uit van de vieringen die voortkomen uit de programmering van BIZ binnenstad Purmerend. De markt wordt georganiseerd in de thema's lente, zomer, herfst en winter.

Corneel Jonkers is begonnen als matchmaker voor de binnenstad van Purmerend. 'Nieuwe initiatieven uit Purmerend, de Beemster en daarbuiten probeer ik te koppelen aan de juiste plek in de binnenstad. Doel is om partijen aan te trekken die het aanbod in Purmerend completer maken. Denk aan retail en horeca, maar bijvoorbeeld ook een culturele invulling, exposities of een pop-up winkel.' Lees meer over Corneel op de pagina Matchmaker binnenstad.

Maart

We gaan aan de slag met de volgende fase van het verhaal van de binnenstad. Tijdens deze fase denken we met verschillende werkgroepen na over een Place Brand, waardoor het verhaal van de binnenstad ook visueel zichtbaar en herkenbaar gaat worden in de stad.

In navolging van de ondernemers uit de binnenstad, die zich in 2022 hebben verenigd in een bedrijveninvesteringszone (BIZ), gaat nu ook een groep vastgoedeigenaren uit de Purmerendse binnenstad aan de slag met het verkennen van de mogelijkheden van een BIZ. Op dinsdag 14 maart om 19.30 uur organiseren de initiatiefnemers van de oprichting van de BIZ vastgoedeigenaren bij de Lutherse Kerk (Hoogstraat 18) in Purmerend een bijeenkomst voor alle vastgoedeigenaren met commercieel vastgoed. Op die avond presenteert het bestuur in oprichting zichzelf ook. Meer informatie leest u op de pagina Commercieel vastgoed.

Februari

De vacature voor Matchmaker binnenstad gaat online. Deze persoon brengt aanbod van pandeigenaren en de vraag van huurders naar bedrijfspanden bij elkaar. De matchmaker gaat succesvolle winkelconcepten en (nieuwe) retailers benaderen en koppelen aan de juiste plek in de binnenstad. Daarom hebben we in de visie sfeergebieden benoemd waarin bijvoorbeeld staat omschreven wat voor soort winkels waar komen en wat horecagebied is. Ook willen we inzetten op tijdelijke pop-up concepten. Het is de bedoeling dat de nieuwe concepten aansluiten bij het onderscheidend vermogen van de binnenstad Purmerend en een welkome aanvulling zijn voor de binnenstad. De matchmaker doet dit in overleg met de gemeente, besturen van de BIZ binnenstad Purmerend, BIZ Koemarkt en BIZ bestuur in oprichting commercieel vastgoed binnenstad.

BIZ besturen (Koemarkt en binnenstad) en winkelcentrum Eggert geven invulling aan de verschillende koopweekenden met gezellige evenementen.

Januari

Op 17 januari brachten ondernemers, vastgoedeigenaren, de gemeente en andere betrokkenen bij het programma Binnenstad een toost uit. Zowel op het nieuwe jaar, als op de vaststelling van de visie en het uitvoeringsprogramma van de binnenstad.

Zaterdag 21 januari was de opening van ‘Purmerend ontmoet & doet’ in de binnenstad in het voormalig ABN-AMRO kantoor. Deze locatie is door de gemeente aangekocht om onderdelen van het programma Binnenstad een plek te geven. Nu de onderzoeken naar de invulling ervan nog lopen, heeft programma Binnenstad een deel van de begane grond beschikbaar gesteld om inhoud te geven aan de pijler ‘ontmoeten’ die in de visie voor de binnenstad staat.

December

Op 22 december heeft de raad de visie en de uitvoeringsagenda vastgesteld. Deze vergadering kunt u ook online terugkijken.

November

Op 23 november was er een inspiratiebijeenkomst voor vastgoedeigenaren met commercieel vastgoed. Het doel was om met elkaar in gesprek te gaan over het waarom van samenwerken. 2 andere binnensteden – Beverwijk en Deventer – hebben hun ervaringen, hoe de samenwerking is vormgegeven en ‘waarom’ er voor deze samenwerkingsvorm is gekozen met ons gedeeld.

Op 28 november 2022 was er de werksessie voor de Dubbele Buurt en Breedstraat. Tijdens de werksessie is er gesproken over het programma, de concepten en de samenwerking. Er zijn kansen geïnventariseerd om met elkaar samen te werken op het verfraaien van panden, het aantrekken van nieuwe ondernemers, het vergroenen van gevels, een collectieve aanpak verduurzamen, wonen boven winkels en optimalisatie van de markt.

Als u het verslag van 1 van deze bijeenkomst wilt ontvangen, kunt u dit opvragen via programmabinnenstad@purmerend.nl.

Op 31 oktober zijn de stemmen voor de BIZ Koemarkt en Binnenstad geteld. Zowel de ondernemers op de Koemarkt als de ondernemers in de binnenstad hebben een positieve stem uitgebracht voor een samenwerking in een Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Lees het nieuwsbericht over deze samenwerking.

Oktober

In de maand oktober kunnen ondernemers stemmen over de BIZ. Eind oktober is de telling.

September

Op 29 september heeft de commissie Ruimte de plannen meningsvormend besproken, deze vergadering kunt u op de website van de raad terugkijken.

Augustus

De laatste hand wordt gelegd aan de visie en het uitvoeringsprogramma.

Juli

We namen de raad van de gemeente Purmerend mee in de vorm van werksessies. Ook zijn de 3D-grondschilderingen op de Koemarkt officieel geopend en fleurden we de Breedstraat en Dubbele Buurt op met lampionnen en olijfbomen in pot in de vorm van een pilot. De Peperstraat fleurden we op met speciaal ontworpen vlaggen en bloemzakken. Ook dat was een pilot. We organiseerden sessies met de voorzitters van de ondernemersverenigingen en hebben de plannen getoetst bij diverse stakeholders. Ook heeft de gemeente Purmerend het voormalig ABN-AMRO kantoor aan de Kalversteeg, hoek van de Koemarkt, aangekocht. Het voormalig kantoorgebouw biedt ruimte om invulling te geven aan de eerste planning uit het programma.

Juni

De visie wordt verder uitgewerkt.

Mei

We organiseerden straatbijeenkomsten voor ondernemers en een inloopsessie voor iedereen die benieuwd was naar de eerste ideeën voor de binnenstad. De eerste gesprekken over de BIZ Koemarkt en binnenstad zijn gestart.

April

Iedereen die benieuwd was kon de eerste ideeën bekijken voor de binnenstad van de toekomst en hun mening geven. Jongeren bouwden hun binnenstad van de toekomst bouwen bij de Hackaton. Er was een bijeenkomst voor ondernemers en commercieel vastgoed om de eerste ideeën te bekijken.

Maart

Alle input die we hebben opgehaald is verwerkt is een eerste conceptversie. Deze eerste ideeën deelden we met de brede werkgroep en commercieel vastgoed.

Februari

We gingen met jongeren in gesprek via Swipocratie (een tool waarbij u door naar links of rechts te 'swipen' kan aangeven hoe uw ideale binnenstad eruit ziet) en Junior Analists Purmerend (JAP). Ook stond er weer een sessie met de brede werkgroep op de planning.

Januari

We gaan verder met de 1-op-1 gesprekken en groepssessies met verschillende stakeholder zoals cultuur, sport, groen, toerisme en de markt.

December

Eerste analyse van de opgehaald input. We beginnen met 1-op-1 gesprekken met sleutelpartijen en stakeholders om de eerste resultaten te toetsen en de verdieping op te zoeken.

Oktober/november

We verstuurden enquêtes naar ondernemers, bewoners en bezoekers van Purmerend. Ook organiseerden we binnenstadsateliers, straatbijeenkomsten en sessies met de brede werkgroep. Eerste overleg met het commercieel vastgoed in het kader van project 'Wonen voor Winkels'.

Augustus

We organiseerden de eerste straatbijeenkomsten met de ondernemers.