Duurzaam (t)huis
Wilt u uw eigen huis, appartement of monumentaal pand verduurzamen? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.
Doe de woningscan
Gemeente Purmerend krijgt dit jaar subsidie om ruim 800 woningen te isoleren. U kunt als woningeigenaar gebruikmaken van de mogelijkheden die de gemeente biedt om u te ondersteunen en te helpen bij verduurzaming van uw woning. We beginnen met een woningscan. Of en hoe u gebruik kunt maken van deze subsidie leest u op de pagina Isolatieprogramma.
Inwoners van gemeente Purmerend kunnen ook terecht bij het Duurzaam Bouwloket (DBL). Dit is een onafhankelijke expert die u begeleidt naar een energiezuinig huis of appartement. Het advies van DBL is onafhankelijk en wordt gefinancierd door de gemeente en is dus gratis.
Woont u in een monumentaal pand dat u wilt verduurzamen? Dat kan. Hiervoor kunt u terecht bij De Groene Menukaart. Dit is de samenwerkingspartner van het Duurzaam Bouwloket van de gemeente. Deze partij is gespecialiseerd in het verduurzamen van historische panden en adviseert u onafhankelijk en gratis. Kijk voor meer informatie op de website degroenemenukaart.nl.
Vergunning bijna altijd nodig
Staat uw woning geregistreerd als gemeentelijk- of rijksmonument? Neem dan altijd contact op met de erfgoedadviseur van de gemeente via vergunning@purmerend.nl. Doe dit voordat u uw plannen helemaal heeft uitgewerkt en zakelijke verplichtingen aangaat. De gemeente kan adviseren welke duurzaamheidsmaatregelen bij het monument mogelijk zijn en aangeven wanneer u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Meer informatie vindt u op de pagina Monument wijzigen.
Er zijn geen landelijke of gemeentelijke subsidies meer op zonnepanelen. Wel bestaat de mogelijkheid om voor de aanschaf een duurzaamheidslening af te sluiten. Meer hierover leest u op de pagina Duurzaamheidslening.
Zonnepanelen kunnen een grote bijdrage leveren aan uw energievoorziening. Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. Schijnt de zon, dan draaien ze overuren. Maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op. Meer informatie over de aanschaf van zonnepanelen leest u op de website van het Duurzaam Bouwloket.
Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?
Op de website zonatlas.nl leest u of het dak van uw woning geschikt is voor zonnepanelen, wat het kost en wat het oplevert. De zonatlas is een gratis, onafhankelijke site van de provincie Noord-Holland.
Geen geschikt dak?
Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Energiecoöperatie Zon op Purmerend organiseert regelmatig zonnepanelenprojecten. Daarmee kunt u samen met anderen investeren in zonnepanelen op daken van andere gebouwen. Lees meer informatie op de website zonoppurmerend.nl.
Een groen dak noemen we ook wel een sedumdak en heeft veel duurzame voordelen. In de zomer is het binnen een stuk koeler, het sedum neemt ook veel water op. Dit ontlast de riolering en het draagt bij aan de biodiversiteit.
Wat is sedum?
Sedum zijn vetplantjes. Deze plantjes kunnen erg goed tegen droogte, maar ook heel vochtige periodes kunnen ze goed hebben. Zelfs felle zon is geen probleem. Sedum kan gebruikt worden op platte en schuine daken. Het beschermt het dak tegen alle weersomstandigheden. Ook gaat de dakbedekking nog eens 2 tot 3 keer langer mee.
Subsidie en vergunning?
Op dit moment kunt u bij de gemeente zelfs subsidie aanvragen voor de aanleg van een sedumdak. Hiervoor hoeft de constructie van het dak meestal niet aangepast we worden. Is dit wel het geval, dan heeft u daar een vergunning voor nodig. Op de kosten van die vergunning kunt u bij de gemeente Purmerend korting krijgen. Meer informatie vindt u op de pagina Omgevingsvergunning bouwen en verbouwen.
Per jaar gebruiken we gemiddeld zo’n 1.300 liter drinkwater om de tuin water te geven. Door een regenton te gebruiken kunt u veel water besparen. Wist u dat er in regenwater veel minder kalk zit waardoor het ook zeer geschikt is om u w auto mee te wassen of uw ramen te lappen? Bent u eigenaar en bewoner van uw huis of appartement? Dan kunt u voor de aanschaf van een regenton subsidie krijgen van de gemeente. Meer informatie vindt u op de pagina Subsidie duurzame energiemaatregelen.